Cadillacin Historia 1902-1979


1902, kun autot vielä olivat harvinaisia ja autotehtaatkin vähän nyrkkipajoja isompia, teki nero nimeltä Henry M. Leland kourallinen erinomaisia mekaanikkoja apunaan lujasti töitä saadakseen valmiiksi ensimmäisen Model A:n.

Heidän vankassa tiilitalossa oleva tehdas sijaitsi Trombley Avenuella Detroitissa. Tässä pienessä tehtaassa he puursivat kasaan ensimmäisen Model A:n, 10 hevosvoimaisen ja yksisylinterisen kulkuneuvon. Kenties he jo silloin arvasivat, että kyseisestä merkistä oli tuleva suunnan näyttäjä koko autoteollisuudelle.

Entisistä konepajoista Leland, Faulconer ja Norton oli pian tuleva Cadillac Automobile Company. Heidän yhteisenä päämääränä oli saada pystyyn autotehdas, joka kehittäisi auton mikä olisi parasta mitä silloisella teknologialla oli mahdollista.

Menneiden vuosien aikana ovat Cadillacin insinöörit suunnitelleet autoa jolla on ollut enemmän edelläkävijämalleja kuin millään muulla automerkillä maailmassa. Nykyään Cadillac työllistää n. 12000 työntekijää, joiden jatkuvana päämääränä on täydellisen auton kehittäminen. Cadillac tehtailla vallitsee sanonta: "Paras ammattitaito on halumme ja huolellisuus lakimme. Mr. Leland, voisittepa nähdä meidät nyt".

Cadillac - A Standard of the World

Nimeä tehtaalle suunnitellessaan Henry Leland ja kumppanit päätyivät nimeämään auton ja tehtaan Detroitin perustajan, suuren ranskalaisen seikkailijan, Antoine de la Mothe Cadillacin mukaan. Leland on sanonut, että Monsieur Cadillacin edustamat hyveet rohkeus, kyvykkyys ja halu onnistua ovat omiaan edustamaan myös hänen yritystään, vielä tänä päivänäkin Cadillac seisoo näiden sanojen takana. Cadillacista on tullut amerikkalainen instituutio.

Messinkisiä Cadillac nimikylttejä käytettiin jo vuodesta 1904 lähtien, mutta vasta 1906 ilmestyi Cadillacin nimi ensimmäistä kertaa, kuten silloin oli tapana, jäähdyttimen kennoon. Kuuluisa kaunokirjaimin kirjoitettu Cadillac merkki sai ensiesityksensä vuoden 1911 autossa.

Model A:n pääsuunnittelijoista on esitetty monia eri arvioita, etupäässä siksi, että Ford Companyn ensimmäinen auto vuonna 1903 oli lähes täydellinen kopio Model A:sta. Varmoja ollaan joka tapauksessa siitä, että Henry Ford oli Detroit Motor Companyn palkkalistoilla aina vuoteen 1902 saakka, jonka jälkeen hän perusti Ford Companyn. Epäselvää on ottiko vai jättikö hän piirustukset 1902 Model A:sta, eli on mahdollista, että Model A:n suunnittelivat kuuluisat Henryt yhdessä. Mikä olisikaan hienompi alku tälle autojen autolle!

Cadillac Milestones 1902-1979

Detroit Automobile Company perustettiin 1899. Tehdas uudelleenorganisoitiin 1902 ja sai nimekseen Cadillac Automobile Company. Kahden ensimmäisen vuoden aikana tehtaalta valmistui 2500 kpl Model A:ta, joide listahinta oli $850.

1905
Cadillacin voimanlähteeksi valittiin aivan uusi nelisylinterinen moottori. Tästä syystä Cadillac asettui monisylinteristen moottoreiden edelläkävijäksi. Tehtaan nimi muutettiin Cadillac Motor Car Companyksi, kun Leland & Faulconer Manufacturing Co. yhdistyi siihen.

1906
Cadillacin ensimmäinen limousine malli valmistui. Kyseessä oli 7 paikkainen Model L, joka oli sisustettu Morocco nahalla ja satiinilla.

1908
Cadillac sai ensimmäisenä amerikkalaisena autona kuuluisan Dewar Trophy -palkinnon, jonka myönsi Royal Automobile Club of London. Kyseistä kunniamainintaa oli jaettu vuodesta 1904 ja sitä pidettiin automaailman Nobel-palkintona.

1910
Cadillac oli ensimmäinen auto, jossa oli umpikori vakiovarusteena (tuolloin autoista vajaa 10 % oli umpikorisia).

1912
Cadillac oli jälleen edelläkävijä ja valmisti ensimmäisen sarjavalmisteisen auton, jossa oli sähköstartti, ajovalot ja sytytysjärjestelmä. Tästä hyvästä Cadillac sai ensimmäisenä ja ainoana merkkinä maailmassa toistamiseen Dewar Trophyn. Charles Kettering oli mies starttimoottorin takana. Hänestä oli tuleva Cadillacille lähes yhtä tärkeä mies kuin itse Henry Leland.

1913
Ensimmäinen Fleetwoodin valmistamalla korilla varustettu Cadillac esiteltiin.

1914
Ensimmäisenä amerikkalaisena automerkkinä Cadillac otti mallistoonsa (Cadillac 1915) auton, joka oli varustettu vesijäähdytteisellä V8 moottorilla. Kyseistä moottorityyppiä tulivat sittemmin kopioimaan kaikki merkittävimmät automerkit hienoimpiin malleihinsa aina näihin päiviin asti.

1916
Cadillacista tuli osa General Motorsia. Brougham malli otettiin ensikertaa tuotantoon. USA:n armeija valitsi vakiokalustoonsa Cadillacin 7 paikkaisen mallin. Ensimmäisen maailmansodan aikana Cadillac valmisti mm. Liberty lentokoneiden moottorit, sotilasajoneuvojen runkoja ja muita osia sekä työkaluja.

1920
Cadillac saa valmiiksi uuden tehtaansa Clark Avenuelle Detroitiin. Se oli aikansa modernein tehdas maailmassa.

1922
Cadillac ottaa ensimmäisenä käyttöön kaasuttimen lämmöllä toimivan säätöjärjestelmän.

1923
Cadillac on jälleen suunnannäyttäjä tekniikassa ja ottaa ensimmäisenä käyttöön tasapainoitetun V8 moottorin, jossa sylinterit ovat 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden.

1926
Cadillac perusti ensimmäisenä koko USA:n kattavan huoltoverkoston.

1927
Cadillac valmisti ensimmäisen La Salle malliston, josta myös tuli Indy 500 ajojen Pace Car.

1928
Cadillac otti ensimmäisenä käyttöön autoihinsa sekuritlasit vakiovarusteena. Cadillac suunnitteli ja otti käyttöön modernin synkronoidun automaattivaihteiston.

1929
Cadillac otti ensimmäisenä käyttöön kromatut pölykapselit vakiovarusteena.

1930
Cadillac rakensi ensimmäisenä 16 sylinterisen auton moottorin. Myöhemmin samana vuonna esiteltiin V12 Liberty moottori. Cadillacista tuli ensimmäinen automerkki, jolla oli tarjota täydellinen valikoima V-moottoreita. Cadillac otti myös ensimmäisenä käyttöön hydrauliset venttiilinnostimet.

1931
Indy 500 ajojen virallinen Pace Car oli Cadillac V12.

1932
Cadillac esitteli ensimmäisenä täysin hiljaisen vaihteiston.

1934
Cadillac tuo markkinoille ensimmäisenä modernin ohjausjärjestelmän. Varapyörä oli sijoitettu ensimmäistä kertaa auton sisälle ja autona tietenkin Cadillac. Indy 500 ajojen Pace Car oli jälleen kerran La Salle.

1937
Cadillacin valmistama V8 moottori osoittautui erittäin luotettavaksi ja nopeaksi. Sillä rikottiin edelliset nopeusennätykset Stock Car luokassa Indianapoliksessa.

1940
Cadillac tarjosi ensimmäisenä asiakkailleen valinnaisen sisustan.

1941
Cadillac tarjoaa ensimmäisenä kalliimman luokan autojen valmistajana täysin automaattisen Hydramatic vaihteiston.

1943
Cadillac valmistaa moottoreita erilaisiin sotilaskulkuneuvoihin sekä&127; kevyitä panssarivaunuja. Nämä luotettavat tuotteet olivat omiaan auttamaan amerikkalaisia voittoihin. Cadillacin moottoreita asennettiin myös lentokoneisiin, joista Cadillac palkittiin sodan jälkeen.

1944
Cadillac valmistaa kuuluisan M-24 kevytpanssarivaunun. Tankki oli aikansa nopein ja helpoiten ohjattava. Tankkia käytettiin kaikilla rintamilla. Moottorina toimi Cadillacin V-moottori ja vaihteiston hoiti Hydramatic.

1945
Cadillac valmistaa M-19, motorisoidun ja panssaroidun kevyen ilmatorjuntatykin.

1947
Cadillac esittelee vuoden 1948 mallin, jossa oli ensimmäistä kertaa ns. siivet takalokasuojissa. Siivet tulivat sittemmin hallitsemaan koko seuraavaa vuosikymmentä.

1948
Cadillac tuo markkinoille hienoimman osaamisensa näytteen koko 45-vuotisen historiansa aikana: uuden pienikokoisen, suorituskykyisemmän ja taloudellisemman V8 moottorin.

1949
Cadillacin 1000 000. auto valmistui 25.11.1949. Coupe de Ville -nimi esiteltiin.

1950
Cadillac tuo markkinoille kaikkien aikojen hienoimman autonsa: Cadillac "Deputante" Convertible. Auto oli mm. verhoiltu leopardin nahalla. Cadillacin vuotuinen myynti ylittää ensimmäistä kertaa 100 000 kappaleen rajan.

1953
Cadillac tarjoaa suuritehoisimman moottorin kautta aikain sarjavalmisteisessa autossa. Eldorado mallinimike saa ensiesittelynsä urheilullisessa avomallissa (Eldorado nimi otettiin Espanjan keilestä, jossa se merkitsee kultaa).

1954
Cadillac ottaa ensimmäisenä käyttöön ohjaustehostimen vakiona kaikissa malleissaan.

1957
Cadillac esittelee ennen näkemättömän Eldorado Brougham mallin, joka oli kallein sarjavalmisteinen auto. Kaikissa Cadillac malleissa oli uusi X-palkki runko.

1959
Cadillac tuo markkinoille vakionopeussäätimen.

1960
Cadillac tuo markkinoille ensimmäisenä vilkkujen näytön etulokasuojien päälle sekä alipaineella automaattisesti toimivan seisontajarrun vapauttajan.

1961
Cadillac uusii etujousituksen, minkä johdosta mm. korin kiinnittäminen runkoon oli yksinkertaisempaa. Cadillac tarjosi yksiputkisen pakokaasujärjestelmän ja huurteenpoiston takaikkunalle.

1962
Cadillac tuo markkinoille ensimmäisen etusivuvalon ja lämmityslaite löytyy vakiona kaikista malleista.

1964
Cadillac kehittää ensimmäisenä automaattisen lämmitys- ja ilmastointijärjestelmän.

1965
Cadillac tuo markkinoille ensimmäisenä ns. tilttiratin.

1966
Cadillac tarjoaa ensimmäisenä amerikkalaisena autona muuttuvavälityksisen ohjauksen.

1967
Etuvetoinen Eldorado tulee markkinoille. Cadillacin vuotuinen myynti ylittää 200 000 auton rajan.

1969
Cadillac tuo markkinoille ensimmäisenä amerikkalaisena autonvalmistajana suljetun jäähdytysjärjestelmän. Dual Comfort 40/60 istuin esiteltiin.

1971
Eldorado Convertible poistuu mallistosta ja korvataan de Ville Convertiblellä.

1973
Eldorado Convertible palaa mallistoon ja valitaan Indy 500 ajojen Pace Car:ksi. Cadillacin vuotuinen myynti ylittää ensimmäistä kertaa huikeat 300 000 kpl.

1975
Uusi, hieman pienempi Seville malli tuodaan markkinoille. Cadillac tarjoaa ensimmäisenä amerikkalaisena autonvalmistajana elektronisen polttoaineen ruiskutusjärjestelmän.

1976
Eräs amerikkalaisen autohistorian nostalginen aikakausi päättyy 21.4.1976, jolloin toistaiseksi viimeinen amerikkalainen sarjavalmisteinen avoauto valmistui, kun linjalta rullasi ulos valkoinen Fleetwood Eldorado.

1978
Cadillaciin saa ajotietokoneen ja dieselmoottorin.

1979
Cadillac tuo markkinoille uudistetun Eldorado mallin, jossa mm. erillisjousitus joka pyörässä.

Return to CCoF main page
 

hit counter for tumblr